Bureau of Prisons Issues
Presentation at the
Annual National
Federal Sentencing Guidelines Seminar

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
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DISCLAIMER: The subject matter areas of Sentence Computation,
Primary Jurisdiction, Designations, and Early Release Eligibility
based on successful completion of the Residential Drug Abuse
Treatment Program (RDAP) are complex and fraught with exceptions
to the general concepts outlined below. Accordingly, the
following is only intended as a general guide and starting point.

In all cases, Bureau of Prisons (BOP) policy, federal
regulations, federal statutes and relevant case law control the
decision making process on particular fact situations and must be
consulted. Relevant BOP Program Statements include, but are not
limited to, PS 5880.28, Sentence Computation Manual (CCCA of
1984), PS 5880.30, Sentence Computation Manual (0Old Law/Pre-CCCA
of 1984), PS 5160.05, Designation of State Institution for
Service of Federal Sentence, PS 5884.03, Good Conduct Time under
the Prison Litigation Reform Act, PS 5100.08, Inmate Security
Designation and Custody Classification, PS 5331.02, Early Release
Procedures under 18 U.S.C. §3621(e), PS 5330.11, Psychology
Treatment Programs, and PS 5162.05, Categorization of Offenses.
Another useful tool is the legal article of “Interaction of
Federal and State Sentences” found under the Publications

section.
LR SRS S S LSS TS L LTS LSS LELE LTSS EEELEELEE ST LSS EEEEELEELE S LSS EEEEEEE S EEEEEE LR 4

SENTENCE COMPUTATION AND PRIMARY JURISDICTION FAQ'’S

Question: When will the BOP calculate my client’s federal
sentence?

Answer: Ordinarily, the BOP”s Designation and Sentence
Computation Center (DSCC) will calculate a federal sentence
within 60 days after the date of designation. Your client’s Unit
Team will notify him of the projected release date shortly after
he arrives at his designated institution.
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Question: How will my client’s release date be calculated?

Answer: BOP staff will determine when your client’s federal
sentence began and how many days of prior custody credit (“jail
credit”) should be awarded to the federal sentence. They will
also subtract the number of good conduct time days your client is
projected to earn, which depends on the sentencing scheme under
which your client was sentenced.

Question: When will my client’s federal sentence begin?

Answer: Federal statute provides that your client’s federal
sentence will begin when she i1s received In custody awaiting
transportation to, or voluntarily surrenders to, the official
detention facility at which her sentence is to be served. See
18 U.S.C. 8 3585(a)-

Question: What is the earliest date my client’s federal sentence
will begin?

Answer: The earliest date a federal sentence will begin is the
date it was imposed.

Question: If my client’s federal sentence was ordered to run
concurrently to a previously imposed state sentence, when will it
begin to run-?

Answer: Your client’s federal sentence will run from the date it
was imposed. This will be after your client’s state sentence was
imposed. Your client’s federal sentence will not run from the
date the state sentence was imposed.

Question: My client was in state custody serving a state
sentence, and he appeared before a federal judge pursuant to a
writ. The federal sentence was imposed to run consecutively to
the state sentence. When will my client’s federal sentence
begin?

Answer: Your client’s federal sentence will begin when he
completes or paroles from his state sentence.

Question: If my client appeared before a federal judge and was
ordered to voluntarily surrender at a later date, when will her
federal sentence begin?
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Answer: If your client is released following sentencing and
ordered to voluntarily surrender, her federal sentence begins on
the date she voluntarily surrenders into federal custody.

Question: My client has received both a state and a federal
sentence. What determines the order in which he will serve these
sentences?

Answer: Primary jurisdiction generally determines the order in
which the sentences are served. If your client is determined to
be In primary state custody, he will ordinarily serve his state
sentence fTirst in a state facility, even iIf the state sentence
was 1mposed after the federal sentence.

Question: What is primary jurisdiction?

Answer: Primary jurisdiction is a legal concept which determines
the order iIn which sentences are served, based on which sovereign
has primary jurisdiction.

Question: How is primary jurisdiction decided?

Answer: The sovereign which first arrested your client has
primary jurisdiction over her. This sovereign has the authority
to dispose of all proceedings against her first, e.g., by
determining whether her charges will be dismissed, or whether she
will be convicted and be sentenced to serve a term of
imprisonment, etc.

Question: How can primary jurisdiction be transferred?

Answer: Primary jurisdiction can be transferred by bail release,
dismissal of the state charges, parole release, expiration of
state sentence, or an agreement between the sovereign
authorities.

Question: Does a writ transfer primary jurisdiction?

Answer: A writ does not ordinarily transfer primary
jurisdiction.

Question: My client is in state custody serving a state sentence.
My client has also received a federal sentence which she has not
yet begun serving. How can I request my client’s federal
sentence begin?
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Answer: You can write the Designation and Sentence Computation
Center (DSCC) at 346 Marine Forces Drive, Grand Prairie, TX
75051. You should enclose a copy of your client’s federal
sentence and request that i1t begin. You should also enclose an
original executed copy of a DOJ Form 361 Certificate of ldentity.
This form is located at www.bop.gov under Inmate Matters,
Sentence Computations, and then the hyperlink to the
authorization form.

Alternatively, your client can write the DSCC directly at the
address above and enclose a copy of his federal judgment. In
either case, the DSCC will conduct a review and reply to the
sender with a written decision of i1ts determination.

Question: My client was originally arrested by state authorities.
She was writted into USMS custody to face federal charges. She
received a federal sentence. Will she receive prior custody
credit on her federal sentence for time she spent in USMS
custody?

Answer: Pursuant to federal statute, she will only receive
credit for time spent on federal writ if the state did not credit
that time to her state sentence. |If the state never Imposed a
sentence, the Bureau will credit all time spent in custody on the
federal writ as long as i1t was after the date she committed her
federal offense. See 18 U.S.C. § 3585(b).

Question: Will the Bureau award my client prior custody credit
on his current federal sentence for time that was credited to a
state sentence?

Answer: No. Pursuant to federal statute, your client will only
receive credit towards his federal sentence if that time was not
credited towards another sentence, and other statutory
requirements are met. See 18 U.S.C. § 3585(b).

Question: How much Good Conduct Time (GCT) will my client earn?

Answer: This answer depends on the sentencing scheme under which

your client was sentenced. |If she committed her federal offense
on or after November 1, 1987, she will earn 54 days of GCT for
each year she serves on her term of mimprisonment. |If she does

not have a high school diploma or general equivalency diploma
(GED) and is not successfully working towards a GED, she will

earn 42 days of GCT per each year served. She will not earn GCT
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on sentences of 12 months or less. See 18 U.S.C. § 3624(b).
DESIGNATION FAQS

Question: How soon after sentencing will my client know where he
is designated?

Answer: When the BOP receives the request for designation from
the U.S. Marshals Service (USMS), it will take approximately
seven days to process the request and notify the USMS. The USMS
will then notify your client of his designated facility. |IFf
extenuating circumstances exist, such as serious medical issues
or incomplete documentation, the designation process may take
longer.

Question: The court ordered my client to be designated to a
certain facility. Why was she not designated there?

Answer: Under 18 U.S.C. 8 3621(b), the BOP is the final
designating authority. The BOP is required to consider the
following when designating offenders to facilities: the resources
of the facility contemplated, the nature and circumstances of the
offense, the offender’s history and characteristics, any
statement by the court that imposed the sentence recommending a
type of facility as appropriate, and any pertinent policy
statement issued by the Sentencing Commission. The BOP makes
every attempt to designate an offender to the facility
recommended by the sentencing court. However, if the court
recommends a facility which does not meet your client’s security
level, medical or programming needs, or the BOP’s need to manage
its population, the BOP will designate your client to an
appropriate institution which meets these needs.

Question: When will my client be considered for a transfer
closer to home?

Answer: Consideration will be given for a nearer release
transfer after an inmate has maintained clear conduct for
eighteen months at his designated institution.

EARLY RELEASE ELIGIBILITY FAQs

Question: What drug abuse treatment programs does the BOP
offer?
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Answer: The BOP offers several drug abuse treatment programs,
including the Non-Residential Drug Abuse Treatment Program, the
Residential Drug Abuse Treatment Program (RDAP), and the
Community Transition Drug Abuse Treatment Program. The BOP also
offers a Drug Abuse Education course at every fTacility.

Question: Do any of these programs offer inmates the incentive
of early release?

Answer: Yes. RDAP offers an early release incentive. ITf an
inmate successfully completes all 3 phases of RDAP, he or she
may be released up to one year early from the term the inmate
must otherwise serve. See 18 U.S.C. 83621(e)(2)(B).-

Question: How does my client participate in RDAP?

Answer : IT she wants to participate in RDAP, she should submit
a written request to her institution Drug Abuse Program
Coordinator (DAPC). The DAPC will interview her to determine if
she has a documented substance abuse disorder, and is otherwise
qualified to participate in RDAP.

Question: If the DAPC finds my client is qualified to
participate in RDAP, how does he find out if he is eligible for
early release?

Answer: The DAPC will submit a BP-942 Form, Request for Offense
Review, to the Designation and Sentence Computation Center (DSCC)
Legal Department.

Question: What is the scope of the DSCC Legal Department’s
Review?

Answer: The DSCC Legal Department only reviews your client’s
current and prior convictions to determine 1f they preclude him
from early release. Please note that even if the DSCC Legal
Department concludes that these convictions do not preclude him
from early release, he still may not be eligible for early
release based on other reasons outlined in PS 5331.02, Early
Release Procedures Under 18 U.S.C. 83621(e), such as the
placement of a detainer, subsequent disciplinary infractions,
etc.

Question: What does the DSCC Legal Department use to review my
client’s current conviction and offense conduct?
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Answer: The DSCC Legal Department refers to PS 5162.05,
Categorization of Offenses, and the regulations contained in PS
5331.02, Early Release Procedures Under 18 U.S.C. 83621(e) to
review your client’s current conviction and offense conduct.

Question: What does the DSCC Legal Department use to review my
client’s prior convictions?

Answer: The DSCC Legal Department refers to the regulations
contained 1n PS 5331.02, Early Release Procedures Under 18 U.S.C.
83621(e) to review your client’s prior conviction and offense
conduct.

Question: How does my client learn the DSCC Legal Department’s
determination?

Answer: The DSCC Legal Department will return a completed review
form to your client’s DAPC. Institution staff will then meet
with your client to discuss the determination made by the DSCC
Legal Department.

CONTACT INFORMATION : Sonya Cole
Assistant General Counsel
DSCC
(972) 352-4425

Jennifer Dannels
Assistant General Counsel
DSCC

(972)595-3188

Tiffany Phillips
Assistant General Counsel
(972) 352-4616

Alicia Vasquez
Assistant General Counsel
(972) 352-4626
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